Nye Gruetunet - Furulund

gruetunetNye Gruetunet er bygget i nær tilknytning til Gruetunet Museum.

Prosjektet ble virkeliggjort i kjølvannet av storflommen i Grue 1995, en særlig takk til Grues befolkning som stilte opp på dugnad for å redde sitt kommunesenter, Kirkenær. Bedrifter som Løvenskiold Vækerø AS, H-Profil AS, Luxo AS og Kirkenær Handelsstand m.fl. stilte nærmere en million kroner til et fellesformål som kunne komme hele kommunen til gode.

Denne utfordringen tok bygdefolket imot, vel vitende om at det ville bli krevd mange tusen dugnadstimer og frivillig innsats. Dette for et anlegg som ville få en sluttverdi på omkring ti millioner kroner, og som ville komme hele Grue til gode. Forutsetningen var at prosjektet ble igangsatt omgående, og det ble det! Basert på skriftlige løfter om stor dugnadsinnsats fra bygdefolket til gjennomføringen av byggearbeidene samt arkitekttegninger og teknisk/økonomisk støtte fra kommunen, gikk man omgående i gang, ikke minst for å forsøke å bygge videre på den enestående fellesskapsfølelsen flomkampen ga som et verdifullt tilleggsresultat i bygda vår.

Byggingen ble delt i to byggetrinn. I første byggetrinn ble amfiet, dansebane/utstillingshall, kiosk-, service- og toalettbygg ferdigstilt.

I andre byggetrinn ble restaurantbygget ferdigstilt, et servicebygg med ulike utleielokaler og restaurantdel.

Dans- og kulturaktivitetsanlegget ble innviet 3. juni 2000 med ca. 4.000 personer tilstede.

Bygdas første storstue, Furulund, ble tatt i bruk i 1896 der rådhuset og skolekomplekset ligger i dag.

A/L Furulund vedtok å gå inn i dette prosjektet med sin andelskapital etter salget av Furulundhytta ved Frysjøen.

Formålet med det nye kulturanlegget på Gruetunet var å få et sted der det i fellesskap kunne feires alt fra 17. mai til dansetilstelninger, slektsstevner, teater og annen familieunderholdning, bryllup, utstillinger og friluftskonserter m.v.