Orgelaksjonen i Grue kirke 1985-1997

orgelEn formidabel dugnadsinnsats!

Det hele begynte med kr 500 i 1985. På et privat initiativ, ble disse pengene satt inn på bankkonto øremerket nytt orgel i Grue kirke! Etter 12 innsamlingsår, som innbrakte nær to millioner kroner, var orgelaksjonen endelig i havn og det flotte instrumentet ferdigstilt. Den offisielle orgelinnvielsen fant sted 8. mars 1998.

Det gamle orgelet, et elektrisk styrt orgel som ikke var eldre enn fra 1958, viste tidlig svakheter i konstruksjonen. Det førte til ulemper og fremmedgjøring av instrumentet. Klangen ble statisk og snart dukket problemene opp. De mange små kontakter med syltynne tråder i orgelpulten, som skulle reagere på signaler fra manualer og registre, ble etter hvert slitt og ødelagt. Med dette forsvant lyden i orgelet, da lufttilførselen aldri ble koblet til pipene. Disse instrumentene kom samtidig med det tekniske framskrittet. Å reparere dette gamle, defekte orgelet ville blitt en kostbar affære, hvis man i det hele tatt hadde kunnet skaffe deler. Å stemme orgelet var så å si umulig. Fornuften tilsa derfor et nytt orgel.

Dugnaden

Grue Kirkekors stadige bekymring for orgelets tilstand – og organistens vanskelige arbeidsforhold - resulterte i at den første orgelkomiteen ble nedsatt i 1988. Etter den første offensiven stilnet imidlertid innsamlingsgløden.

På nyåret 1993 ble det blåst nytt liv i aksjonen. Daværende forskningsstipendiat og senere konsulent for orgelprosjektet, Hans Jacob Tronshaug, anslo prisen på nytt kirkeorgel til 3,9 mill kroner. På dette grunnlag ble det planlagt nye skippertak. Salg av pipene fra det gamle orgelet var ett av mange oppfinnsomme tiltak iverksatt av orgelaksjonistene. Arbeidet med bl.a. salgsmesser, kronerulling og giroblanketter til samtlige husstander i kommunen ga til slutt det ønskede og nødvendige resultat. En avtale om 2 mill kroner i kommunal støtte kom på plass i 1994 og ble helt avgjørende for at aksjonen kom i mål.

Inne i orgelkonseptet lå også ombygging av orgelgalleriet, et delprosjekt opprinnelig beregnet til 216.000 kroner. Arkitekt Bjarne Tjønns forslag til utvidelse og nedsenking ble godkjent både av riksantikvaren og stiftsdireksjonen i Hamar bispedømme. Dette arbeidet ble også utført på dugnad. Det lokale næringsliv bidro med materialer og maling.

Barometer for innsamlingen

1988 - Første orgelkomiteen.
1989 - Første kronerulling (200 kr-aksjonen). Henv til skogeiere, bønder, næringsdrivende, banker, lag/foreninger, utlodninger, julemesse (med gjenstander laget av lokale kunstnere).
1990 - Personlige henvendelser og møter med lag/foreninger. Oppfordring til leveranser av korn, poteter og tømmer. Kronerullingen fortsetter.
1991- Inntekter av korn- og tømmersalg. Gaver ved begravelser.
1993 - Utsendelse av giroblanketter til samtlige husstander i Grue. Salg av kirkebilde (gamle Grue kirke som brant i 1822). Tilskudd fra Solørfondet. Betydelige renteinntekter.
1994 - Stort bidrag fra Grue Sparebank. Betydelige beløp ved begravelser, enkeltgaver fra private.
1995 - Mest fra begravelser.
1996 - Hovedsakelig salg av orgelpiper fra det gamle orgelet.
1997 - Inntekter fra begravelser og orgelpipesalg.

Beløpene:

1989 -
1993 - 927.757
1994 - 717.525
1995 - 116.162
1996 - 62.289
1997 - 6.915
Totalsum 1.882.648

Orgel = gresk organum; verktøy, instrument.

Arkitekter tegnet, og orgelbyggingen ble lagt ut på anbud. Både danske og svenske orgel-byggere var på banen. Til sist gikk oppdraget til Brødrene Torkildsen Orgelbyggeri AS fra Levanger. Hans Jacob Tronshaug fra Tynset, sammen med organist Stein Røe og orgelbyggeriet, utarbeidet disposisjonene til orgelet. Det er teknisk og musikalsk inspirert av klassisk, norsk orgelbygging. Tanken har vært å skape et allsidig, helstøpt og moderne instrument.

orgelDet nye orgelet i Grue kirke, bygd som et kunstverk, er et mekanisk styrt orgel med 33 stemmer og 2187 piper. Instrumentet er ekte i forhold til tradisjoner og bygd med naturlige materialer.

Orgelet er et blåseinstrument. Ytterst på hver registerrekke sitter en porselenskive prydet med snirklet håndskrift. Klaviaturet er belagt med kuben og ibenholt (ikke elfenben – slik at elefantene kan leve sine liv i fred). Orgelpulten er bare en liten del av dette store instrumentet, men en vesentlig del. Alt styres herfra ved bruk av manualene, pedalene og registerrekkene.

Inne i instrumentet, på begge sider, står flere rader med piper – noen store og så i størrelse nedover helt til den minste på størrelse med en blyantstump. De står som panfløyter på rekke og rad. Metallpipene er en legering av tinn og bly.

Selve orgelhuset er av furu, som de fleste innvendige konstruksjonene. I mindre hardvedkomponenter er det benyttet bjørk og eik. Lyden blir til ved at luft slippes inn i pipene – et system der trakturen overfører tastenes bevegelser til tilsvarende sløyfer og ventiler i vindladen. Sløyfene styres ved at registrene trekkes ut. Sammensatte stemmer, såkalte mixturer, har flere piper for hver tast.

Orgelet er rett og slett et vakkert og stilformet kunstverk, skapt kunstnerisk og med muligheter for utførelse av virkelig stor, musikalsk kunst. Med dette orgelet har ikke bare Grue, men hele distriktet, fått et konsertinstrument av ypperste klasse og med stor betydning for det musikalske uttrykket både kirkelig og i andre sammenhenger.

Kilde: Glåmdalen 03.03.98, Anne Myhre, Stein Vidar Lie