Til hovedmenyen Til hovedinnholdet Til tjenestemenyen Til forsiden
Livskraftig og levende

Drikkevann

logo grue snes vlerDet er mange i vårt område som har egne drikkevannskilder i form av brønner eller sandspisser. Drikkevannet er som regel bedre om vinteren enn om sommeren. Blir man syk av å drikke vannet, er som regel årsaken at det er forurenset av avføring fra mennesker eller dyr. Om våren er det mye overflatevann som kan gi tilsig til brønn. Mus og andre smågnagere kan være bærere av sykdomsfremkallende organismer.

Her er noen råd om drikkevann fra brønn

En boret grunnvannsbrønn vil få tilsig av vann fra sprekker i fjellet. Ligger brønnen i et område med lite aktivitet, kan man regne med at vannet er trygt. Dersom brønnen ligger i et landbruksområde eller i et område med mye hytter eller annen aktivitet, kan det være lurt å få analysert vannet for E.coli-bakterier og Intestinale enterokokker relativt snart etter at brønnen er etablert. Hvis man finner slike bakterier, tyder det på at vannet er påvirket av avføring og kan være smittefarlig.

En gravd brønn bør beskyttes best mulig mot at overflatevann renner direkte ned i brønnen. Det kan være lurt å inspisere brønnen regelmessig med tanke på eventuelle smågnagere som kan ligge døde i vannet. Dersom vannet har skiftet farge fra det normale eller blitt grumsete, er det tegn på at overflatevann kan ha rent ned i brønnen. Slike episoder kan oppstå i forbindelse med snøsmelting eller i forbindelse med sterk nedbør. Overflatevannet kan være forurenset av avføring.

Hvis drikkevannet er forurenset, er det eier av brønnen som er ansvarlig for utbedring. Forurenset vann må fosskokes før det drikkes.

Ved spørsmål kan du kontakte kommuneoverlegen eller helse- og miljøkonsulent på tlf 48 88 20 58, 62 94 22 00 eller på e-post  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Lenker

Våler kommune
Åsnes kommune
GIVAS vann og avløp
Drikkevannsforskriften
Folkehelseinstituttets drikkevannsportal
Mattilsynet 
Vannforsyning og helse(fhi)
KOSTRA; kommunal vannforsyning 2015
Brønndatabase

Drikkevann i spredt bebyggelse og på hytta

 

Del denne artikkelen

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Til toppen