Til hovedmenyen Til hovedinnholdet Til tjenestemenyen Til forsiden
Livskraftig og levende

Over Grensa - i flyktningelosens fotefar

Flyktningerutene  i Sør-Hedmark.

Det er laget et hefte "Over grensa" som presenterer tre av de mange flyktningerutene som krysset gjennom Nord-Odal, Grue og Kongsvinger kommuner i krigsårene 1940 -1945.

Mange mennesker risikerte liv og lemmer som flyktningeloser, ved å gi loser og flyktninger nattely eller på andre måter bidro til å hjelpe tusenvis av mennesker over grensa til Sverige.

Heftet er på ingen måte ment å gi flyktningerutens komplette histore, men gi de tre nevnte rutene litt omtale. Felles for de tre rutene er at de i dag er ryddet og merket med Den Norske Turistforenings lyseblå standard merkefage for skogsområdet.

"Spiker'n" er navnet på ruta som gikk fra Namnå stasjon via Monsrud, Bjørsjøtorpet, Maliskjæra, Stemsrudberget, Austre Tysketorpet, Rotberget til Baksjøberget og Svenshôjden i Sverige. Ansvarlige for ruta er i dag Namnå IL's skigruppe.

"Skarabergsruta" er navnet på ruta som gikk fra Strandlykkja/Espa ved Mjøsa over skogen til Knapper. Denne delen av ruta er i dag ikke merket. Men, den er merket fra Knapper over Bjerkesætra til Kulåsen og Skaraberget. På østsida av Glomma starter merkingen igjen i Vellingroa på Grinder, går over Brennhaugen, Mosætra og til Stampetorpet. Derfra kan du via litt omveger gå langs merket sti over Sætaberget, Græsberget og Østberget til Askosberget der denne ruta gikk over til Sverige. Ansvarlige for ruta i dag er Finnskogen turistforening, sammen med lokale krefter på Grue vestside.

"Vingersruta" gikk fra Kongsvinger stasjon bak gårdene øst for Vingersjøen, over Langtjern, Bendikstorpet, Nygård til Møkeren. Så over sjøen i båt eller på isen til Trosholmen, videre over Fløtberget, Sørli, Lebiko og inn til Kissalamp i Sverige. Ansvarlige for ruta i dag er Finnskogen Turistforening. Kart.

De som har laget dette heftet håper det kan være til nytte både som en historiebok, som en guide til deg som ønsker å vandre i flyktningenes- og losens fotspor og som materiale til undervisning i grunnskolen.

Dette hefte kan du få i Servicetorget, tlf. 62 94 20 00 eller ved henvendele til Eyvind Stenbekken, tlf. 62 94 83 64, eller Åsmund Skasdammen, tlf. 62 81 16 06.

 

Del denne artikkelen

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Til toppen