Til hovedmenyen Til hovedinnholdet Til tjenestemenyen Til forsiden
Livskraftig og levende

Båndtvang

imagesCAFQXSZFFra 1. april til 20. august er det båndtvang for alle hunder. Båndtvang for hunder er en bestemmelse som reguleres av hundeloven.
Hovedregelen er at hunder bare kan løpe løse når de blir fulgt og kontrollert på aktsom måte eller er forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for allmenn ferdsel. For at en hund skal følges på forsvarlig måte, må det kreves at den er under fullstendig kontroll av eier/ besitter.

I tiden fra og med 1. april til og med 20. august er det båndtvang for alle hunder. I dette tidsrommet skal hunden holdes i bånd, forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at den ikke kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo.
Det er gjort unntak fra båndtvangen for bl.a. gjeterhunder, hunder som brukes i eller trenes opp til aktiv politi-, toll- og redningstjeneste og hund i aktiv bruk som ettersøkshund etter såret eller sykt vilt. Se hundelovens § 9.

 Hva kan man gjøre dersom man påtreffer løse hunder?
Hunder som er løse i strid med reglene om båndtvang kan fanges inn av hvem som helst, jfr. § 10 i hundeloven. Dette gjelder ikke i utmark i jakttiden der jakt er lovlig. Her kan bare rettighetshavere i området og politiet oppta løse hunder.
Hunden skal leveres til hundeholderen eller til politiet om hundeholderen ikke er til stede eller kan ta hånd om hunden på forsvarlig og lovlig måte.

Straff
Hundeeiere som overtrer båndtvangsbestemmelsene kan straffes med bøter og fengsel inntil 6 måneder, jfr. hundelovens § 28.

Nærmere informasjon
Mer informasjon om båndtvang og hundehold finner du bl.a. ved å lese hundeloven, eller tilhørende rundskriv G-17/2003 om hundehold.

 

Del denne artikkelen

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Til toppen