Til hovedmenyen Til hovedinnholdet Til tjenestemenyen Til forsiden
Livskraftig og levende

Hjemmeundervisning

Generelt

Beskrivelse
Hjemmeundervisning innebærer at foreldrene selv underviser egne barn. Kommunen fører tilsyn med hjemmeundervisningen i samarbeid med foreldrene og kan også kalle barnet eller ungdommen inn til spesielle prøver. Dersom lovens krav til hjemmeundervisningen ikke oppfylles, skal kommunen kreve at barnet begynner i skole.

Målgruppe
Foreldre til elever i grunnskolen som ut fra ideologiske og/eller religiøse/livssynsmessige grunner anser hjemmeundervisning som det beste for barna.
Kriterier
Det kreves ikke formell pedagogisk kompetanse. Innholdet i undervisningen må følge bestemmelser gitt i opplæringsloven med forskrifter. Privat hjemmeundervisning må avgrenses mot skolevirksomhet. Dersom man underviser andres barn, er det skolevirksomhet som må godkjennes av departementet.

Pris for tjenesten
Kommunen plikter ikke å holde elevene med lærebøker og undervisningsmateriell når de mottar hjemmeundervisning. Retten til hjemmeundervisning gir ikke rett til økonomisk kompensasjon fra kommunen. Elever som mottar hjemmeundervisning, har ikke rett til spesialundervisning.
 
 
Lover og retningslinjer
Gjeldende lov og regelverk
Opplæringslova §§ 2-1, 2-13 og 14-2

Lover
 
 
Forskrifter

Del denne artikkelen

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Til toppen